Forside » Om recovery
Om recovery – langt de fleste kommer sig
Recovery kan bedst oversættes til at komme sig. Det er vigtigt at understrege, at de fleste kommer sig efter psykiske lidelser. Undersøgelser over mange år over hele verden viser at 60 – 85% kommer sig efter alvorlige psykiske lidelser.
Ca en tredjedel af alle danskere vil på et tidspunkt i deres liv få behandling for en psykisk lidelse. Derfor er det afgørende at de fleste heldigvis kommer sig igen.
Kendetegn ved recovery
- Den enkeltes egne mål og værdier styrer processen
- Den enkeltes egen indsats spiller en central rolle
- At indgå i et ligeværdigt fællesskab og lave noget meningsfuldt øger chancerne for at komme sig
Der er delte meninger hvordan man skal definere recovery – Er recovery at en psykiater ikke længere kan finde symptomer på psykisk sygdom? Det som man ofte kalder ”klinisk recovery” Eller er recovery at den enkelte bliver tilfreds med sit liv?
Vores udgangspunkt er den personlige recovery proces, hvor det enkelte menneske selv definerer hvad recovery er for dem. For nogle mennesker er det afgørende at slippe af med symptomer, for andre er det mindre vigtigt. Arbejde er vigtigt for mange, mens andre lægger større vægt på andre ting i deres liv.
Kronisk sygdom?
Kronisk er et ord der skaber tvivl og usikkerhed, fordi mange (også fagfolk og myndigheder) bruger ordet ”kroniske sygdomme” i betydningen sygdomme der er umulige at helbrede og som vil vare hele livet. Det er en misforståelse. ”Kronisk kommer fra græsk khronikós, langvarig, (af khronos, tid) Kronisk sygdom er en langvarig sygdom eller et sygdomsforløb som udvikler sig langsomt. Ordet er ikke ensbetydende med uhelbredelig eller livslang. I medicinske diagnosekriterier kræves der typisk en varighed på mere end 1-6 måneder, for at en sygdom kan kaldes kronisk, men definitionerne varierer fra den ene sygdom til den anden.” (fra Wikipedia)